Monday, February 6, 2012
http://adfoc.us/244931
Friday, November 4, 2011
Qurban atau Udhiah bermaksud menyembelih haiwan yang tertentu jenisnya daripada ternakan yang dikategorikan sebagai al-an'am iaitu unta, lembu (termasuk kerbau), biri-biri dan kambing pada Hari Nahr atau Hari Raya Haji (10 Zulhijjah) dan pada hari-hari Tasyrik (11,12 dan 13 Zulhijjah) kerana bertaqarrub (mendekatkan diri) kepada Allah.
HUKUM MELAKUKAN IBADAH QURBAN
  • Imam Syafie berpendapat hukum melakukan ibadah qurban ini adalah sunat Muakkadah iaitu sunah yang amat digalakkan atau dituntut ke atas setiap individu Muslim yang merdeka, berakal, baligh lagi rasyid serta berkemampuan melakukannya sama ada sedang mengerjakan haji ataupun tidak sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.

  • Makruh meninggalkan ibadah ini bagi orang yang mampu melakukannya.

  • Hukum qurban ini menjadikan wajib jika seseorang itu telah bernazar untuk melakukannnya atau telah membuat penentuan (at-ta'yin) untuk melaksanakannya seperti seseorang berkata "lembu ini aku jadikan qurban". Jika tidak dilakukan dalam keadaan ini maka hukumnya adalah haram.

  • Daging qurban wajib tidak dibenarkan untuk dimakan oleh yang empunya qurban dan tanggungannya.
 nota kaki:tahun ni 2 ekor lembu di aqikah kan dan 2 ekor lagi di qurban kan oleh geng2 pemuda kampung sungai batu pantai remis perak sila jemput kemajlis ye..
Monday, October 31, 2011
assalammualaikum kepada semua rakan-rakan blogger ...kini aku kembali ke dunia blogger ni dan ingin berkongsi rahsia yang selama ini ramai yang tidak tahu ,yang akan membuat kan kita akan berfikir panjang dengan apa yang akan saya bongkarkan ini.check this link to see the biggest secret in the world...http://www.youtube.com/watch?v=x9zrPH6HMu4selamat menonton....

nota kaki: sebarkan rahsia ini kepada umat islam
Saturday, January 29, 2011




Salam buat semua....korang sihat ? aku busy yang teramat sangat la sekarang ni . Terkejar - kejar je rasa . Korang kenal cikgu shida? Cikgu yang terkenal dengan video miming dia tu ? Ramai dulu yang ingat dia lelaki . Dia memang perempuan ok ? 


Pelbagai reaksi dari muncul bila menyaksikan video cikgu shida . Ada yang terhibur , ada juga yang mencemuh . Pada aku...selagi cikgu shida tidak melangggar etika ...masih ok kot . Lagi pun semua video dia menghiburkan . Ada yang kata cikgu shida tertekan kerana baru putus tunang , kerana itulah dia bertindak begitu .


Apa pun...doakan dia tabah melalui semua dugaan . Sekarang dah ada blog , so siapa yang minat nak tengok telatah cikgu shidah boleh la klik sini untuk jenguk blog cikgu shida .

Nota kaki:Aku pun kalau ada peminat nak juga buat video klip..agak - agak ada tak orang nak tonton?
Friday, January 28, 2011
Salam buat semua ...sihat ke? Aku ronda - ronda blogwalking aku terjumpa banyak blog sibuk menceritakan kisah seorang blogger yang kena saman 6 juta oleh restoran makan terkemuka .


Aku macam tak percaya yang blogger tu kena saman 6 juta akibat entri yang dia tulis berkenaan kisah kari ikan tu..huhu . Gila nak cari 6 juta kat mana ? 6 ribu pun dah pening beb!


Aku pun tak berniat nak tulis berjela entri ni , cuma...pada aku kalau kita nak buat entri kenalah lebih berhati - hati lepas ni . Kalau boleh jangan usik lubang hidung orang . Pasti kita semula yang kena lepas tu . Nak terlalu jujur pun tak boleh dah sekarang ni...bahaya...nanti diri sendiri pula terkena . Tak sedap pun kena diam -dian je ye ? Haishh gerun ooo nak buat entri lepas ni . Aku akan lebih berhati - hati kalau nak buat entri . Zaman sekarang ni sikit - sikit saman . Sangat - sangat takut bila semuanya main duit .


Ok lah..itu je kot aku nak sembang hari ni ngan korang semua . Korang pernah buat entri hot juga ke ? jangan wat pasal lepas ni ok !


Nota kaki : Tapi kalau blog aku tak best..korang bagi tau la..aku akan perbaiki lagi lepas ni...aku ni kan blogger baru .
BEN ASHAARI

Salam semua..aku nak masuk blog list Ben Ashaari untuk kali ni . Harap - harap di terima .

Buat masa sekarang ni aku cuma mampu update entri dalam 1-2 kali saja sehari . Ikut kemampuan dan masa yang aku ada. Almaklum lah..aku ni busy sangat dengan kerja .

Aku minat nak join bloglist BA ni sebab ak promosikan blog aku yang baru ni kepada semua pembaca yang singgah ke blog BA . Kiranya..nak tumpang populariti BA lah ni..haha .

Jika blog aku popular..aku nak bantu blogger baru macam BA bantu kami . Aku rasa memang sakit nak bangun semasa mula berblogging , so bantuan dari blogger lama amat diperlukan .

Apa pun...tq BA dan  juga kepada rakan - rakan yang sering menziarahi blog aku ni.
Thursday, January 27, 2011
Salam buat semua...aku dah buat dah pop up window untuk ruang komen entri aku . Aku harap akan memudahkan korang untuk datang komen . Apa pun tq aku ucapkan kepada encik mamat atas toturial dia tu . Wahh memang amat membantu kepada blogger baru cam aku dan semua yang lain .


Aku tak terpkikir yang runag komen aku tu menyusahkan orang . Apa pun..walau susah mana pun dulu , terima kasih aku ucapkan kepada rakan yang rajin datang komen ke sini walau pun dulu mereka kena isi verificatoin semua tu . Tq semua.


Kepada mereka yang nak buat pop up window gak..leh la pergi ke blog encik mamat . Di sana dia ada buat toturial...Ok sekarang dah mudah kan korang nak komen , aku wat entri..korang tak komen siap korang  , aku bom blog korang.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

heartbeat

About Me

My Photo
mohd rosli abd muluk
View my complete profile

Followers

FreshShoutbox

Award Aibaks dari LM

Loading...

Popular Posts

There was an error in this gadget
Powered by Blogger.